Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Węgle grillowe

Brykiet i węgiel do grilla

Wiele osób z utęsknieniem oczekuje na sezon grillowy. Gdy tylko zaczyna robić się ciepło, wiele osób spędza czas na świeżym powietrzy grillując. Aby takie spotkanie było w stu procentach udane, trzeba wybrać odpowiedni grill. Najbardziej popularne grille to oczywiście grille na węgiel. Taki grill można kupić już za naprawdę niewiele pieniądze. Często takie rozwiązanie wybierane jest przez osoby, które potrzebują grilla przejściowego, zanim zdecydują się na wybudowanie grilla stacjonarnego (gdy posiadają swoją działkę). Paleniska takich grilli wykonywane są najczęściej z grubej blachy stalowej, pokrywanej ognioodporną farbą. Ruszt robiony jest ze stali nierdzewnej. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się także prawie niezniszczalne grille żeliwne. Wiele dostępnych dzisiaj grilli posiada pokrywę, która skraca czas pieczenia i chroni potrawy przed wysuszeniem. Dzięki temu węgiel nie rozpala się otwartym płomieniem, a efektywnie się żarzy. A to jest bardziej korzystne dla zdrowia i dla smaku samych potraw, które są soczyste i prawdziwie pyszne.

Bardzo istotnym elementem, jeżeli chodzi o przyrządzanie potraw na grillu, jest węgiel. To od niego zależy smak potraw oraz w ogóle przyjemność samej czynności grillowania. Dostępne w każdym supermarkecie brykiety są wygodnym rozwiązaniem, ale nie do końca korzystnym m.in. dla naszego zdrowia. Sprawdzają się po to, aby przez dłuższy czas podtrzymywać żar. Zawierają w sobie jednak wiele dodatków chemicznych, co nie wpływa pozytywnie na jakość przyrządzanych na ruszcie smakołyków.

Warto wybierać tradycyjny węgiel drzewny (nie brykiet), czyli po prostu węgiel aktywny, który działa niczym filtr. Pochłania wiele substancji z otoczenia, dlatego nie poleca się, aby był przechowywany w miejscach, gdzie mogą znajdować się trujące substancje (dlatego najlepiej, żeby nie znajdował się w garażu). A jeżeli węgiel „wsiąknie” tych niebezpiecznych substancji, to może się okazać że zmieni się smak przyrządzanego na ruszcie mięsa. A tego na pewno nikt by sobie nie życzył. Lepiej więc zabezpieczyć się przed tym.