Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Zastosowanie węgla drzewnego

Inne zastosowania

Węgiel drzewny znajduje bardzo wiele zastosowań. Oczywiście, najpopularniejszym jest wykorzystanie go jako paliwa. To bardzo dobre rozwiązanie, ze względu na to, że węgiel charakteryzuje się bardzo dużą wydajnością energetyczną (nawet trzy razy wyższą niż drewno). Energia, którą uzyskuje się z jednego kilograma węgla drzewnego w przybliżeniu równa jest energii otrzymywanej podczas spalania jednego litra benzyny. Węgiel drzewny wykorzystywany jest także jako adsorbent w wodnych oraz gazowych filtrach. Węgiel drzewny sprawdza się w tym przypadku bardzo dobrze ze względu na jego zdolności do wchłaniania gazów, płynów oraz brzydkich zapachów. Oczywiście, mówiąc o jego wykorzystaniu nie można zapomnieć też o codziennych, przyjemnych chwilach. Węgiel drzewny stosowany jest do rozpalania grilla czy… fajki wodnej. Poza tym istnieje też węgiel rysunkowy, dzięki któremu powstają bardzo atrakcyjne prace graficzne. Węgiel stanowi również składnik prochu strzelniczego.

Węgiel znajduje także zastosowanie w medycynie. Na pewno każdy słyszał o tym, że wykorzystywany jest jako skuteczny środek na biegunkę oraz zatrucia pokarmowe. Można go kupić bez najmniejszych trudności w każdej aptece. Węgiel drzewny może mieć działanie oczyszczające. W przypadku na przykład infekcji może ograniczać rozwój bakterii. Posiada także zdolności wchłaniania wydzielanych toksyn, co przyczynia się do szybszego gojenia ran. Węgiel jest w stanie także usuwać brzydkie zapachy. Działa podobnie jak dezodorant. Dlatego wykorzystywany jest bardzo często w kosmetologii.

Warto także powiedzieć o tym, że węgiel drzewny wykorzystuje się również przy produkcji elitarnych gatunków stali. Węgiel drzewny znajduje także zastosowanie w przemyśle spożywczym. Stosowany jest bowiem jako barwnik przy produkcji skoncentrowanych soków owocowych, dżemów, żelków, sosów warzywnych, sosów owocowych, lukrecji oraz innych, znanych i lubianych wyrobów cukierniczych.