Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Węgiel z klonu

Węgiel drzewny klonowy

Węgiel, przybierający różną postać, ma bardzo szerokie zastosowanie. Wyróżniamy np. węgielki do fajki wodnej, bez których nie dałoby się smakować np. truskawkowego czy brzoskwiniowego tytoniu. O ile o węglach do sziszy wie większość osób, tak o węglu klonowym, który służy do wytwarzania alkoholu, sporo osób w ogóle nie słyszało. Warto w tym miejscu powiedzieć o… Jacku Danielsie – to tak naprawdę jeden z najbardziej popularnych na całym świecie produktów amerykańskiego przemysłu alkoholowego. Większość osób myśli, że Jack Daniel’s to Bourbon. A to nieprawda.

W 1941 roku w Ameryce uznano Tennessee whiskey za oddzielną kategorię trunków. Tak naprawdę jednak sama produkcja jest niemalże identyczna jak produkcja Bourbona. Zacier musi (OBOWIĄZKOWO!) zawierać przynajmniej 51% kukurydzy. Podobnie jak destylat powinien być leżakowany w nowych, opalanych od środka beczkach z białego dębu amerykańskiego (przynajmniej 2 lata). Tak produkowany Jack byłby Bourbonem, ale pojawia się tutaj mały szczególik, związany właśnie ze wspomnianym na samym początku artykułu węgielm.

To więc wyróżnia Tennessee whiskey i co sprawia, że nie jest Bourbonem? To nic innego jak proces proces charcoal mellowing (zwany również lincoln county process lub leaching). Określenie to może wydawać się skomplikowane, ale to tylko złudzenie. Pod nazwą kryje się prosty zabieg, który polega na przefiltrowaniu świeżego destylatu przez trzymetrową warstwę węgla drzewnego klonowego. Zabieg ten przebiega tuż po procesie destylacji, a jeszcze przed napełnieniem beczki. Często proces ten jest mylony z tzw. chill-filtering, czyli filtrowaniem whisky na zimno przed rozlaniem do butelek. Tak właśnie przebiega to w większości destylarni whiskey. A wszystko po to, aby usunąć z destylatu wszystkie zanieczyszczenia, które powstają podczas produkcji. Jak widać węgiel może znaleźć zastosowanie również w niczym innym jak w produkcji alkoholu. I to jakiego alkoholu! Gdyby nie węgiel klonowy to nie moglibyśmy się rozkoszować smakiem wytwornego Jacka Daniel’sa, który kojarzy nam się z wysoką jakością alkoholu oraz wyrafinowanym smakiem.